Stelling nemen

Stelling nemen

Wanneer je lang op een bepaalde plek aan het werk bent voeg je je naar de regels van de organisatie en ben je na verloop van tijd minder kritisch. Soms omdat je de strijd opgeeft om tegen bepaalde regels in te gaan en vaak omdat het er gewoon insluipt.

Voordat ik ervoor koos om voor mezelf aan de slag te gaan, heb ik geruime tijd in één organisatie gewerkt. Intern weliswaar promotie gemaakt maar de omgeving bleef hetzelfde. Ik werd onderdeel van het meubilair en werkte op een bepaalde manier omdat dit zo, volgens geschreven of ongeschreven regels, van mij verwacht werd. Het is iets menselijks: een organisatie heeft een bepaalde cultuur en bepaalde regels en de medewerkers sluiten zich bij deze cultuur aan en werken volgens de heersende regels. Uiteindelijk willen we allemaal ergens bij horen. Bij mij ging het na verloop van tijd toch kriebelen, ik had behoefte aan nieuwe energie. Zonder alle schepen achter mij te verbranden ben ik op zoek gegaan naar interim werk. Een andere omgeving een andere cultuur.

Bij mijn eerste klus krijg ik een spiegel voorgehouden. De verwachting dat ik van deze nieuwe ervaring weer energie zou krijgen, kwam in eerste instantie niet uit. Ik wilde er vooral voor zorgen dat de dagelijkse gang van zaken geruisloos door zou lopen. Ik betrapte mezelf erop dat ik iets te vaak vroeg wat verwachten jullie van mij? Ik kon mijn draai niet goed vinden en had te veel een afwachtende houding aangenomen. Ik voelde dat het anders moest maar kon mijn vinger niet op de zere plek leggen. Ik keek vol verwachting naar mijn nieuwe collega’s en zij keken met dezelfde verwachting naar mij.

Inzicht kwam er bij mij toen ik merkte dat ik nog teveel in het keurslijf van mijn vorige werkgever zat. Ik hield mij vast aan de regels en cultuur van waar ik vandaan gekomen was. Vanaf dat moment ben ik stelling gaan nemen. Vanuit mijn eigen vakkennis en mijn eigen inzichten ben ik aan de slag gegaan.  En dat heeft mij veel gebracht. Ik stel dingen ter discussie die voor mijn nieuwe collega’s routineklussen zijn en ik leer van hun werkwijze. Ik kijk op een andere manier naar vraagstukken, waarbij ik mij niet laat storen door de heersende bedrijfscultuur. We schudden elkaar wakker en dat werkt verfrissend!

 

 

Corinne Swart


Concept en realisatie: Het Struweel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!