Maak een plan

Een poos geleden zag ik een aflevering terug van Sterren op het Doek. Hanneke Groenteman interviewde  Joop van den Ende. Tijdens het interview vroeg Hanneke naar de gouden tip van Joop, wat had hem geholpen op de weg naar zijn succes? Naast zijn enorme gedrevenheid gaf Joop aan dat het belangrijk is om een plan te maken. Als je een plan hebt kun je ergens naartoe werken.

Het maken van een plan is eigenlijk zo basaal maar tegelijkertijd heel belangrijk. Een aantal jaren geleden werd ik door persoonlijke omstandigheden gedwongen om mijn leven te reorganiseren, en dat is lastig als je lange tijd dingen voor lief neemt en veel op de automatische piloot doet. Hoe snel ga je niet mee in de stroom en ben je vergeten wat jij nou eigenlijk wil. Ik werd gedwongen om mezelf de vraag te stellen: Waar wil ik zijn binnen nu en een aantal jaar? En dat heeft tijd gekost om daar de juiste antwoorden op te hebben. Met hulp van lieve vriendinnen en een coach kon ik uiteindelijk die vraag goed beantwoorden en heb ik mijn eigen plan gemaakt. Mijn plan geeft mij energie en een doel. Soms moet ik mijn plan bijstellen en moet ik net wat meer geduld hebben.  Want met het nastreven van een plan moet je ook reëel en flexibel blijven.

Een onderdeel van mijn persoonlijke plan was het oprichten van mijn eigen bedrijf Naturel communicatie. Met mijn bedrijf wil ik binnen organisaties mijn kennis en kunde, op het gebied van communicatie, inzetten. Ook tijdens mijn werk ben ik op zoek naar het plan van de organisatie. Waar willen zij zijn binnen nu en één of meer jaren? Meestal ligt er wel een plan maar dat wil niet altijd zeggen dat er volgens het plan gewerkt wordt. De waan van de dag slokt veel organisaties op en de grote lijn wordt dan weleens uit het oog verloren. De routine wint het van het werken naar een bepaald resultaat.

Voor mij een uitdaging om juist daar kritisch op te zijn en de boel weer eens even op te schudden. Het kan bij geen enkele organisatie kwaad om eens in de zoveel tijd met elkaar om de tafel te gaan en de vragen te stellen: Waarom doen we de dingen zoals wij ze nu doen? En bereiken we hiermee ons beoogde doel? Routineklussen worden onder de loep genomen en mensen worden uitgedaagd om mee te denken hoe het beoogde resultaat gehaald kan worden.
Dat geeft energie, schept helderheid en betrokkenheid.

Corinne Swart


Concept en realisatie: Het Struweel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!