De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid

Vandaag begint het “gewone” leven weer voor mij: werken, sporten, gezond eten, plannen maken voor het komend jaar. Kortom ik ben er klaar voor. Ik kijk terug op een gezellige decembermaand. Niet alleen de Kerstdagen en Oud en Nieuw maar ook de periode die daaraan voorafgaat. De tijd voor kerst is voor mij onder andere de tijd van alle feelgood films die ieder jaar weer herhaald worden en ik al 100 keer gezien heb. Heerlijk die films waar je gewoon even bij weg kunt zwijmelen en niet na hoeft te denken wat er allemaal moet of wat je allemaal wil het komende jaar. Films die je alleen maar een beeld geven dat alles uiteindelijk goed zal komen. Dat wil iedereen toch dat het uiteindelijk allemaal goed komt?

Een van mijn favoriete is: Notting Hill met Hugh Grant en Julia Roberts. En mijn meest favoriete scene uit de film is wanneer Julia Roberts in de boekwinkel van Hugh staat en de historische tekst uitspreekt: I am just a girl standing in front of a boy asking to love her. Het feit dat ze er prachtig uitziet, een gevierde filmster is met voldoende geld op de bank maakt ineens niet meer uit. Zij is gewoon een kwetsbare vrouw die verliefd is en de moed heeft om dit ook daadwerkelijk kenbaar te maken.

Waarom juist die zin? Omdat daar zoveel kwetsbaarheid uit spreekt. En kwetsbaarheid maakt mensen mooi en echt. Je kunt je nog zo volmaakt voordoen maar als dat niet overeenkomt met wie je echt bent dan is het een ongeloofwaardig verhaal waar je doorheen kunt prikken. Juist in deze tijd met alle succesverhalen op social ben je bijna bang dat je buiten de boot valt als je niet volmaakt bent. Want iedereen online heeft het super goed voor elkaar. Hoe verfrissend is het dan als er mensen zijn die wel gewoon vertellen waar het op staat. Die aangeven dat ze over een aantal hobbels zijn gegaan voordat ze daar zijn waar ze nu zijn. Juist door te laten zien wie je bent en aan te geven waar je wellicht moeite mee hebt, maakt je geloofwaardig.  Je maakt het verschil als je jezelf eerlijk neerzet als je aangeeft waar jij voor geknokt hebt, wat voor jouw uitdagingen zijn en waar je minder goed in bent. Dan ben je herkenbaar en de moeite waard.

Mijn advies is dan ook om je eerst te ontdoen van alle opsmuk en dan goed te bedenken wat jouw drijfveren zijn, waar je kwetsbaarheid ligt en hoe je daarmee omgaat. Als je dat goed in beeld hebt kun jij jezelf op een hele goed manier presenteren en blijft je verhaal bij.

 

Corinne Swart


Concept en realisatie: Het Struweel.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!